JOHN GHOST – AIRSHIPS ARE ORGANISMS

Ons eerste overheersende gevoel bij het beluisteren van het album “Airships Are Organisms” van de Gentse jazzmuzikant en gitarist-componist John Ghost is er één van onzekerheid over wat we nu juist aangeboden krijgen in de zeven tracks op deze plaat. Eerst even zeggen dat ‘John Ghost’ een pseudoniem is voor Jo De Geest en dat zijn begeleidingsband op dit album is samengesteld uit drummer Elias Devoldere, bassist Lieven Van Pée, pianist Karel Cuelenaere, percussionist Wim Segers en Rob Banken op saxofoon, fluit en basklarinet.

Qua muziek moet u denken aan volledig instrumentale jazzimprovisaties en filmische soundscapes. Het op de video te beluisteren nummer “Time//Traveller” is één van die zeven tracks op “Airships Are Organisms”. Het gaat bijna altijd over lang uitgesponnen werkjes, te beginnen met de openingstrack “Deconstructing Hymns” die iets meer dan 13 minuten duurt. Daarna volgt de wat meer ritmische albumtiteltrack en het uit twee delen bestaande nummer “Disfunctional Rabbits: The Disfunction” en “Disfunctional Rabbits: The Rabbits”, samen goed voor tien minuten sfeermuziek.

“The Fallen Colony” en “Time//Traveller” klokken beiden pas af ruim over de zeven minuten en de albumafsluiter “Drones For A Sunken Mothership” besluit na volle acht minuten. Al deze nummers werden door Jo De Geest gecomponeerd en verder door het begeleidende sextet afgewerkt tot wat u op het album “Airships Are Organisms” te horen krijgt.

Deze plaat is de opvolger van het debuutalbum “For A Year They Slept” dat John Ghost in 2016 op de markt heeft gebracht. Jo De Geest is permanent op zoek naar nieuwe klanken en geluiden die hij in zijn composities kan integreren, maar of dat veel luisteraars zal kunnen bekoren dient toch nog afgewacht te worden. Wij moeten eerlijkheidshalve bekennen dat we momenteel nog niet helemaal mee zijn in de complexe gedachtengang van John Ghost.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label

video